Geef je hart ruim baan
Maak het verschil voor anderen.

Consulent Statushouders en Inburgering

Je ondersteunt klanten in het verbeteren van hun toekomstperspectief, door hen te activeren en te laten participeren richting werk en maatschappij! Je hebt ervaring met én bovenal een passie voor de klantgroep inburgeraars! Ben je bekend met de Wet Inburgering 2021 of heb je al eerder gewerkt met deze doelgroep? Dan hebben wij de baan voor jou!

Waar kom je te werken?

De afdeling Inburgering en Impuls maakt onderdeel uit van het cluster Ontwikkelen Naar Werk. Dit cluster werkt aan de ontwikkeling en ondersteuning voor de doelgroep van de participatiewet. Dit zijn inwoners met een bijstandsuitkering en/of inwoners die niet zonder ondersteuning een plek op de arbeidsmarkt kunnen bemachtigen. Samen met deze inwoners werken we aan het hoogst haalbare perspectief. Voor de ene klant is dat betaald werk, terwijl voor de andere persoon een stabiel leven het maximaal haalbare is. Het cluster Ontwikkelen Naar werk werkt actief samen met lokale en regionale partners en is actief in alle pijlers van de brede visie sociaal domein. Ontwikkelen doen we samen! 

We maken deel uit van multidisciplinaire gemeente- en wijkgerichte netwerken, werken waar nodig op locatie. Voor klanten die ontwikkeld kunnen worden naar betaald werk, werkt de Sociale Dienst Drechtsteden met een eigen arbeidsonderzoekcentrum. Daardoor krijgen klanten objectief  inzicht in de kansen op duurzaam betaald werk en de stappen die nog nodig zijn om die plek op de arbeidsmarkt te vinden. Met behulp van AOC en Baanbrekend Drechtsteden biedt de SDD een plek op de arbeidsmarkt. De SDD biedt inwoners met beperkingen eveneens begeleiding en subsidie waardoor de kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden.

Wie zijn wij?
Onze missie is glashelder: we streven naar een zelfstandig en volwaardig bestaan voor alle inwoners van de Drechtsteden. Bij de Sociale Dienst Drechtsteden zijn we niet zomaar ambitieus, maar torenhoog ambitieus. Wij ademen mensgerichtheid, samenwerking en innovatie. Dit maakt ons tot een van de meest dynamische en vooruitstrevende organisaties in Nederland. Terwijl anderen praten en afwachten, ondernemen wij actie. Dit is geen doel op zich, maar het resultaat van onze proactieve aanpak.

Bij de Sociale Dienst Drechtsteden stellen we de inwoners van de Drechtsteden centraal. Samen zorgen we ervoor dat inwoners zich begrepen en geholpen voelen. Wil jij een uitdagende rol spelen binnen de Sociale Dienst Drechtsteden; een innovatieve en ondernemende dienst en heb jij passie voor dienstverlening binnen het sociaal domein.

Wij vormen een hechte groep mensen met durf en een gedeelde passie voor het sociale domein. We gaan altijd voor het beste. En als er iets misgaat, dan geven we het niet op; we proberen het opnieuw. Hier krijg je de kans om de meest complete en beste versie van jezelf te zijn.

Wat houdt de functie in?

Als consulent Sociaal Domein stimuleer je de zelfstandigheid van de klant. Hierbij faciliteer je de klant in het nemen van de juiste beslissingen richting zijn toekomstperspectief. Je krijgt een eigen caseload waar je  de regie op voert.

Je bent in staat om snel een correct klantbeeld te verkrijgen en de mogelijkheden optimaal in te zetten. Vanuit het individuele ontwikkelplan hou jij overzicht op de verschillende activiteiten die rondom jouw klant worden ingezet. Denk hierbij aan ondersteunende voorzieningen en tijdelijke inkomensondersteuning. En dat is nog niet alles, want als consulent sociaal domein:

Specifiek voor inburgering:

 • Neem je de Brede Intake af om vervolgens samen met de inburgeraar een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) op te stellen.
 • Volg je de inburgeraar en bespreken jullie samen de voortgang van het persoonlijk Plan Inburgering & Participatie. Hierbij is het behalen van de inburgering en het bereiken van zoveel mogelijk zelfredzaamheid het doel. Hierbij heb je ook oog voor het gezin en persoonlijke omstandigheden van de inburgeraar.

Daarnaast:

 • Weet je de klant te enthousiasmeren om te ontwikkelen en de regie op eigen leven vast te houden dan wel te herpakken. 
 • Ontwikkel en bouw je een breed netwerk binnen het sociaal domein uit. Hierdoor kun je samen met netwerkpartners de best mogelijke oplossingen voor jouw klanten realiseren. 
 • Heb je oog voor de rechtmatigheid van de uitkering en een deel van het inkomensbeheer. Je neemt zelfstandig besluiten op rechtmatigheid en handhaaft indien nodig. 
 • Neem je een actieve rol in het bemiddelen naar werk, samen met de collega’s van Baanbrekend
 • Werk je vanuit “de bedoeling” en pas je maatwerk toe.

Wat neem je mee?

We laten ons heel graag verrassen en denken qua kennis en ervaring aan het volgende:

 • Een afgeronde relevante hbo-opleiding;
 • Recente relevante werkervaring met kennis en ervaring met de doelgroepen inburgeraars en werkzoekenden;
 • Aantoonbare kennis van relevante wetgeving, o.a. de Participatiewet en de Wet Inburgering 2021 en de huidige arbeidsmarkt;
 • Kennis van en ervaring met motiverende gesprekvoering en stress-sensitieve dienstverlening is een pré.
 • Ervaring met het motiveren, begeleiden en coachen van kandidaten;
 • Kennis van het systeem GWS Suite.

Jij bent een persoonlijkheid die onze klanten weet te inspireren, in beweging te krijgen en te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Wat bieden wij jou?

Wij bieden jou een uitdagende baan met een maximaal salaris van € 4.752,00 (schaal 9, CAO SGO) op basis van een 36-urige werkweek. Deze positie is voor 32 tot 36 uur per week (fulltime is 36 uur per week) en wordt in eerste instantie aangeboden voor een jaar, maar bij goede prestaties is er uitzicht op een vast dienstverband.

Bovendien ontvang je aantrekkelijke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder reiskostenvergoeding, flexibele werktijden, verlofregelingen en studiefaciliteiten. Je krijgt ook een individueel keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris, dat je naar eigen inzicht kunt beheren, bijvoorbeeld door uitbetaling, aankoop van vakantie-uren of fiscaal voordelig de aanschaf van een fiets.

Belangstelling?

Wil je bijdragen aan de maatschappij en het verschil maken? Aarzel dan niet en solliciteer direct online. Voor verdere details over de sollicitatieprocedure, onze organisatie en vragen over de functie, kun je contact opnemen met Marijne Winkler, afdelingshoofd Inburgering en Impuls, via 06 41687840.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Logo_SDD